Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Медитация

sri_chinmoy_garabitov.jpg

Безплатно медитират всеки понеделник в Пловдив за премахване на стрес, депресия и здравословни проблеми

Какво е медитация? „Медитацията е еволюцията на душата, положителната сила и спокойствие, съзнателното себенадминаване, откриването на истинския АЗ. Практикуването й носи безброй ползи за здравето, като например повишена концентрация, намалена тревожност и цялостно чувство на щастие“. Това обяснява Иван Гарабитов, който от 2008-та година, от откриването на йога зала „Шри Чинмой“ в център „Гарабитов“ в Пловдив, води безплатна медитация всеки понеделник. Терапевтът и заслужил треньор по борба е известен не само като създател на европейски, световни и олимпийски шампиони в спорта /като Живко Вангелов, Валентин Гецов, Васил Ботев, Рангел Геровски и др./, но и на рекордьори в здравословното отслабване. Гарабитов практикува йога от 1955 г. През 1983 г. съдбата го среща с доайена и основател на първата школа по йога в България инж. Венцеслав Евтимов. От 1999 г. Иван е ученик на Шри Чинмой, който 37 години е водил 2 пъти седмично „Медитации за мир“ в централата на ООН. Духовният водач, йога учител и деец за мир е създател на философията за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция.  

За годините, през които води медитация, Гарабитов е установил, че тази практика е силно оръжие за премахване на стреса и депресията. Всички знаем, че здравословните проблеми са на стресова основа. 80% от медитиращите в зала „Шри Чинмой“ в център „Гарабитов“ още след първия сеанс споделят, че се чувстват по-спокойни, уравновесени и в хармония със себе си. „Когато правим медитация ние изчистваме напрежението, възстановяваме енергийното поле и аурата и подобряваме работата на организма като цяло, даваме му един вътрешен мир. Когато нормализираме аурата и чакрите, и балансираме енергиите всички системи се нормализират буквално за дни, целият организъм влиза в ритъм“, казва Гарабитов. Той лично е присъствал на замервания на аурата и енергийното поле преди и след медитация – наблюдава се пълна промяна с позитивни резултати след сеанса. В Русия са изследвали капки кръв, които показват, че медитацията видимо подобрява кръвните показатели.

Гарабитов разказва за случай на жена с много тежка мигрена, на която и т.нар. жълти хапчета не и помагали. Още след първия сеанс при него споделя, че на 10-тата минута главата и олекнала и вече няма болка.

Духовният учител има изработен собствен метод за по-бързо и лесно влизане в медитация. В началото на практиката той свири на раковина, като възпроизвежда по този начин божествения звук „ОМ”, най-красивият звук, смятан в Йога философията за първичния звук, затрептял при създаването на Вселената.

Гарабитов подчертава, че медитацията повишава сивото вещество на мозъка, лекува духа, възстановява жизнената енергия. Той посочва, че има 4-ри вида пречиствания – духовно, физическо, вътрешно и външно. Единствено медитацията пречиства духа. Успокой ума си и тогава успехите и напредъкът ще бъдат изцяло твои“, твърди Иван. И добавя, че „единствено чрез медитация се постигат най-високите спортни резултати. Когато има вътрешен мир и спокойствие, с 30-40 процента се увеличава физическото постижение“. Пример за това е ученикът на Гарабитов - Андрей Стефанов. Той пробяга 1052 км за 10 дни на ултрамаратон в Ню Йорк, без никога през живота си да е спортувал, само след 3-месечна подготовка. Благодарение на практикуването на медитация американецът Ашрита Фърман е носителят на най-много екстремни рекорди в Книгата на Гинес. През 2007 г. Ашрита постави световни рекорди и в България, след като Иван Гарабитов го възстанови с матрично-ритъмна терапия и медитация.

На сеансите на Гарабитов е присъствал йога учител от Хонконг, който споделил, че така се е чувствал само след медитация с духовния си гуру. Той се изненадал, че практиката в йога залата на център „Гарибитов“ е безплатна – навсякъде по света е високо платена.

Гарабитов кани желаещите за безплатна медитация всеки понеделник от 18.30 часа в йога зала „Шри Чинмой“ в център „Гарабитов“ в Пловдив.

Той предлага лесно медитативно упражнение за вътрешно равновесие и увереност:

  1. Необходими ви са 10 минути на ден, за предпочитане сутрин, преди да сте започнали своите всекидневни дейности.
  2. Изберете си място, на което се чувствате добре и на което можете да останете необезпокоявани от никого.
  3. Седнете удобно на стол или на възглавница на пода. Изправете гръбначния си стълб така, че той, вратът и главата ви да са в права линия.
  4. Затворете очи и фокусирайте цялото си внимание върху дишането. Представете си, че пред носа ви е поставен конец, направете дишането си толкова спокойно и дълбоко, че то да не задвижва по никакъв начин конеца.
  5. За да концентрирате своя ум, вдишайте в тишина, преброявайки бавно до пет; задръжте дъха си, преброявайки до две, издишайте, преброявайки отново до пет. Трябва да дишате с лекота, без да се напрягате излишно. Почувствайте, че на света не съществува нищо друго, освен вашето дишане и броене.
  6. След като няколко пъти изпълните броенето, представете си, че вдишвате не въздух, а дълбок мир и спокойствие. Почувствайте как мирът влиза в самите дълбини на вашето сърце и след това от сърцето ви той бавно се насочва навън, разнасяйки своето благоухание по цялото ваше същество и в атмосферата около вас.
  7. По същия начин може да си представите, че вдишвате енергия, сила, светлина, радост, любов или това качество, от което се нуждаете в момента. Когато издишате, почувствайте как от вас излизат всички токсини и нечистотии и как те се заменят от свежа енергия, ентусиазъм и радост.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694