Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Яж закуската си като крал, обяда като принц, а вечерята като бедняк – част 1

Често се чуваме твърдението, че закуската е най-важното ястие за деня, а с времето все повече изследвания успяват да го затвърдят като доказват и защо хапването сутрин е толкова здравословно. При съвременния начин на живот, в който стресът и нередовното хранене вървят ръка за ръка, предразположените към метаболитни заболявания хора са огромен процент от населението в градовете.

Немски изследователи успяха да обобщят резултатите от множество вече съществуващи проучвания, за да стигнат до заключението, че систематичното пропускане на закуската често е свързано с по-висок риск от развитието на диабет тип 2, познат още като инсулинонезависим захарен диабет (ИНЗД). За изведените изводи, германците разглеждат данни, събрани при изследване на повече от 96 000 души, взели участие в 6 отделни проучвания.

Изследователите са открили, че ако пропускаме закуска веднъж седмично, ние увеличаваме с 6% риска от развитие на диабет тип 2. На пръв поглед тази цифра изглежда незначителна, но когато говорим за по-често пренебрегване на 1-вото хранене за деня, а по-конкретно, не закусваме 4 или 5 пъти седмично, това води до повишаване на риска с до 55%. Диетолозите казват, че тези данни не са особено изненадващи и предлагат някои съвети за хора, които трудно могат да започнат деня си с обилно хранене. Наред с различните комбинации от типове храни, подходящи за старт на деня, можете да опитате и испанската версия на програмата „Усещане за подмладяване“, която стартира метаболизма по правилен начин като осигурява на организма необходимите хранителни вещества без да ви натоварва с чувство за тежест и без да предизвиква резки покачвания и спадове в нивата на кръвната захар. Не забравяйте, че за да започнете с нея, е добре да се подготвите правилно за това. Направете го, като запишете своя час за безплатна консултация и бъдете спокойни, че не подлагате организма си на излишни рискове.

Международните центрове за контрол и превенция на заболяванията споделят статистики, според които между 90% и 95% от 30-те милиона жители в САЩ, страдащи от диабет, имат диабет тип 2. Докато диабет тип 1 е по-рядко срещан, често е наследствено заболяване и при повечето случаи се диагностицира в началото на живота, диабет тип 2 обикновено се развива при хора над 45-годишна възраст или при тези, подложени на систематичен стрес. Това показва, че тук начинът на живот е определящ и това мотивира лекарите да превантивно да информират своите пациенти кои фактори ги поставят в опасност. Съществуват и множество стратегии за управление на болестта при хора, които вече са били диагностицирани.

Какво променя закуската?

Като се има предвид връзката между диабет тип 2, кръвната захар и инсулина, за диетолозите не е изненадващо, че пропускането на закуската води до повишен риск. Проучванията показват, че пренебрегването на сутрешното хранене всъщност може да доведе до развитието на инсулинова резистентност. Това е състояние, което се изисква повече инсулин, за да се усвоят въглехидратите и да се поддържа кръвната захар в нормалните граници. Когато това е хронично, съществува основен рисков фактор за диабет тип 2. Пропускането на закуска сутрин също е свързано с повишаване на кръвната захар следобед и вечер. Това поставя организма в прекомерен стрес и провокира нашия глад за вредни храни.

Ако удължим времето, в което не се храним след сън, често сме склонни да преяждаме и да затрудним тялото в усвояването на храните, забавяйки метаболизма си. Именно като оставяйме организма си гладен за полезни хранителни вещества, ние сме в пъти по-склонни да избираме в последствие нездравословни, висококалорични опции, които засищат глада, но не носят на тялото нужните витамини, минерали и микроелементи.

За да навлезем в по-детайлно описание на процесите, случващите се в тялото ни, когато закуската липсва в нашите сутрешни ритуали, сме подготвили за вас и втора част на тази статия, която описва капаните, в които попада съвременният човек, както и някои съвети за по-лесното преодоляване на трудностите за пълноценно и здравословно хранене сутрин, преди делникът да ни е погълнал изцяло.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694