Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Аминокиселините и отслабването

Добрата обмяна на веществата /метаболизъм/ носи доказани ползи за организма ни. Тя има влияние и върху процеса на намаляване на излишното тегло. Самият метаболизъм е съвкупност от биохимични процеси, които протичат в тялото, като преработват различни молекули. Едни от тях са аминокиселините, затова нека се спрем по-подробно, за да разберем какво представляват и как влияят на теглото ни.

Какво са аминокиселините?

Това са химични съединения, в чиято молекула се съдържат аминогрупа  и химична група. Те придават на молекулата киселинни свойства. Аминокиселините са много важни за човешкия организъм. От тях се образуват белтъчините /протеините/. Някои от аминокиселините са буквално жизненоважни за нашето съществуване.

Например, аминокиселината тирозин отговаря за дейността на мозъка и тонуса. Липсата ѝ в организма може да доведе до депресивни състояния. Нещо повече, тирозинът дава материал на хипофизата да произведе хормона на растежа.

Аминокиселината метионин пък влияе върху стомашно-чревния тракт и наличието му регулира нивата на холестерол. Тук трябва да отбележим, че прекомерните нива на тази аминокиселина могат и да са опасни за сърцето.

Друга важна аминокиселина е пролин. Тази молекула е материалът, от който организмът ни произвежда така необходимия за костите, сухожилията и ставите колаген.

Още една аминокиселина, която дава изключителни ползи – метионинът. Тази молекула предпазва черния ни дроб от увреждания, като подпомага кръвообращението на бъбреците, мозъка и сърцето. А това придава на тази аминокиселина антисклеротично действие. Молекулата е и мощен антиоксидант.

Нека се спрем и на още една аминокиселина – L-карнитин. Всъщност, това е съставката, която преработва мазнините, които попадат в организма ни в полезен материал, необходим за физическата ни активност и енергия.

Разбира се, това далеч не изчерпва всички аминокиселини, но може да ни даде представа за важните функции, които тези молекули играят за тялото ни. Организмът ни изпитва остра нужда от тях при стресови ситуации или други сериозни натоварвания.

Аминокиселините и отслабването

Но какво общо имат аминокиселините с процесите на топене на излишното тегло? Както стана дума по-горе, те подпомагат метаболизма. Но има една аминокиселина, която е тясно свързана с отслабването – глутаминът.

Това е вероятно най-известната аминокиселина, особено за хората, които са често във фитнеса. И това е така, заради факта, че молекулата има свойството да подобрява нивата на хормоните, които отговарят за растежа на мускулите.

Известно е, че след физическа активност, например след тренировка, нивата на глутамин в организма спадат рязко. И именно тогава е най-подходящият момент за прием на тази аминокиселина. Така от една страна се възстановяват мускулите, а от друга - не сме подложени на риск да повишим до опасни граници нивата на кръвната захар и инсулина.

Но глутаминът има и още едно важно качество – потиска чувството на глад и желанието да приемаме захарни изделия. А това е наистина пряко свързано с покачването на теглото.

Разбира се, за да постигнем желаните резултати в битката с излишните килограми, най-добре е да приемаме балансирана храна, без т.нар. джънк фууд. Но също така, важни са движението, правилният прием на вода, позитивното мислене и още редица фактори.

Затова най-добрият вариант е да се обърнем към специалистите от Център Гарабитов, които работят с доказаната и безвредна методика за трайно отслабване, създадена от Иван Гарабитов. Това не просто ще ни спести много време, но и няма да се налага да се подлагаме на мъчителен глад, от който можем да си причиним други вреди. Център Гарабитов не е просто място, където ще ни помогнат да свалим килограмите, а и духовна здравна академия, в която се прилагат редица алтернативни и работещи терапии, които могат да ни бъдат от огромна полза.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694