Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Движението – безплатният лечител

Ако се замислим колко време от денонощието прекарваме без да се движим, резултатът със сигурност трябва да ни обезпокои. Днешният технологично обезпечен век ни дава редица възможности да извършваме много от дейностите, без да се налага да ставаме от столовете си. Телевизорът с дистанционно управление, компютърът, мобилните телефони, автомобилът и т.н. са изключително удобство, без което едва ли можем да си представим съвременния живот. Но всички те са предпоставка за това да спрем да се движим. А обездвижването днес се приема като един от най-значимите фактори за появата на редица заболявания. Статистики сочат, че в глобален мащаб то е сред трите най-разпространени причини за появата на смъртни случаи. Но липсата на движение се отразява и върху психиката ни. Освен това намалява нашата подвижност и концентрация и ни прави по-малко трудоспособни.

Спортът е здраве

Редица специалисти неведнъж са изтъквали колко е важно движението за здравословното ни състояние. Доказано е, че физическата активност и особено редовното спортуване, са превантивна мярка срещу появата на повечето болести. Но често могат да бъдат и средство за значително по-бързо възстановяване.

Че „движението е здраве” не е просто поредният лозунг, а научно доказан факт. Поддържането на добра спортна форма развива и укрепва органите на тялото ни и подобрява функциите на имунната ни система, която е нашата естествена защита срещу заболяванията. Редовните занимания със спорт съдействат и за по-ефективната работа на жлезите. Чрез тях се засилва обмяната на веществата и енергията на тялото ни. Известно е, че спортуването подобрява състоянието на мускулатурата. Но също така се отразява изключително благоприятно и върху сърдечно-съдовата система. Особено полезно за сърцето е бягането. Когато тялото е обездвижено обаче, изтласкването на кръвта нагоре е затруднено и тя започва да се събира в съдовете и да ги разширява. А това е изключително опасно. Друга полза от спорта е свързана със ставите. За да са в добра форма, ставите имат нужда от хрущялна тъкан, която подпомага триенето им. Когато сме обездвижени, тази тъкан се образува в по-малки количества, което води до възпаления, а често и до невъзможност ставите ни да функционират.

Депресиите и обездвижването

Депресиите са все по-често срещан проблем за мнозина. При това засягат и млади хора. При такива състояния се изпиват шепи с лекарства, като резултатът невинаги е гарантиран. А изследвания доказват, че активното движение и спортът могат да бъдат достатъчен заместител на хапчетата. Причината е, че по време на физическо натоварване тялото ни отделя доста по-големи количества от веществата, които регулират нервната система и така намаляват състоянията на тревожност. Доказано е също, че при физическа активност хормоните на стреса се разграждат значително по-бързо.

Изследване на американски учени от Ню Джърси от 2016 г. сред студенти показва, че в съчетание с медитация, само за броени седмици спортът намалява депресивните състояния и негативните преживявания с 40%.

Да стопим килограмите

Едва ли има някой, който да не е чувал, че движението и спортът са най-ефикасните средства, когато искаме да намалим телесното си тегло. Но, за съжаление, често забравяме за тази проста истина и започваме да прилагаме всевъзможни диети или да поглъщаме лекарства. Което в много случаи дори не носи желания ефект.

В съчетание с разнообразно и правилно хранене и поемане на вода, активното движение води до топене на мастните депа. От друга страна се нормализират функциите на органите и се подобрява кръвообращението. А всичко това води до отслабване. И по-добра кондиция, разбира се.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694