Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Ползите от сезонното хранене

Вече сме писали за ползите от разнообразното хранене и скритите тайни на цветовете на това, което ядем. Но нека се спрем и на сезонното хранене.

Развитието на товарните превози в днешния глобален свят ни позволява да опитваме екзотични продукти, които растат на хиляди километри от нас. А с огромния напредък на науката и възможностите, които дава тя на съвременното земеделие, на практика можем да ядем почти всичко, което ни хрумне по всяко време на годината. Например, да похапваме типични за лятото плодове дори и през най-студените зимни месеци.

Но в последно време сезонното хранене все повече започва да се преоткрива. И това е хубаво, защото то има своите доказани във времето предимства.

Защо да се храним според сезона?

Добре е да помним, че природата има невероятните възможности да ни направи по-здрави и да подсили в голяма степен имунната ни защита, стига да следваме ритъма, който ни задава. А това никак не е трудно. За всеки сезон и дори месец от годината, са характерни конкретни храни, които се берат точно в определен период. Тогава те са узрели и напълно годни за консумация. Което означава, че имат по-висока хранителна стойност. А и по-големи количества от необходимите на организма ни полезни съставки. Да не говорим, че разликата във вкуса може да бъде усетена веднага.

Ако изберем сезонните храни, възможностите да сложим на трапезата си пресни плодове и зеленчуци, стават напълно реални,. При това можем да намерим редица продукти, които са произведени в близост до нас. Т.е. вероятността да се развалят при транспортирането е значително по-малка. А и можем да разчитаме, че в голяма степен са произведени по природосъобразен начин, без да се налага да бъдат използвани вредни препарати. Или поне да не бъдат в количества, с които организма ни да не може да се справи и вместо да ядем полезна храна, да се задръстим с токсини.

И още една, макар и малко странична полза от консумацията на сезонни храни. Тъй като сме в съответния сезон, предлагането е значително по-голямо и съответно цените по традиция са по-ниски. Особено ако купуваме продукти от производители от същия регион.

Разбира се, не е лоша идеята и да посадим нещо сами, стига да имаме тази възможност. Ще бъде и повод да се пораздвижим и да поддържаме форма.

Както стана дума по-горе, в зависимост от сезона, храните, които природата ни предлага, ни дават различни съставки. През есента и зимата организмът ни започва да търси по-силна храна, заради по-ниските температури. Затова е добре да ядем храни, богати на фибри, антиоксиданти и витамин С, който е основен за имунната ни защита.

През пролетта организмът ни се нуждае от известно пречистване, но и от освежаване. Затова зелените храни ще ни бъдат отличен помощник – маруля, репички, коприва, спанак, рукола и др.

За лятото пък са характерни по-сочните храни с високо съдържание на вода. И това е напълно естествено, защото през този сезон организма ни има повече нужда от течности, заради горещините.

Защо да потърсим Център Гарабитов?

Правилното хранене е един от основните принципи, формулирани от българския „гуру“ на отслабването Иван Гарабитов. Храненето е в основата на нашето здраве и е решаващо за предотвратяването на натрупване на излишно тегло. А по отношение на борбата с килограмите, успехите на Център Гарабитов са доказани.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694