Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

5 ползи от меда, на които можете да се наслаждавате всеки ден

Медът не просто е едно от най-любимите неща за похапване на героя Мечо Пух! Освен с вкусовите си качества, пчелният продукт се слави и с изключително полезни свойства, от които можем да се възползваме ежедневно. В суров вид е бил използван като естествен лек за множество здравословни проблеми и историята доказва, че той може да бъде ваш приятел не само в кухнята: в някои болници, например се назначава при лечение на рани. Но нека не забравяме, че за да бъде полезен, медът трябва да бъде необработен и непастьоризиран. В повечето магазини се продава мед, който е минал през някои процеси, за да бъдат премахнати нежелани дрожди, да се подобри цвета и текстурата и да се предотврати захаросването, за да се удължи срока на годност. За съжаление, след такава обработка, повечето полезни вещества вече са унищожени, за това препоръчваме да откриете надежден местен производител и да се насладите на изцяло натурален продукт. Но нека видим какво можем да правим с него!

Да си набавим антиоксиданти

Суровият мед съдържа редица растителни химични съединения, които действат като антиоксиданти. Всъщност някои видове мед спокойно могат да се конкурират с плодовете и зеленчуците по съдържание на антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждане на клетките, причинено от влиянието на свободните радикали.

Свободните радикали допринасят за процеса на стареене и могат да причинят развитието на хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

Да преборим бактерии и гъбички

Изследванията показват, че суровият мед може да убие нежелани бактерии и гъбички благодарение на високото си съдържание на водороден пероксид, който от своя страна е антисептик. Ефективността му като антибактериално или противогъбично средство варира в зависимост от меда, но през вековете много народи са доказали, че като лекарство за тези видове инфекции е незаменим.

Да излекуваме рани

Медът от сорта Manuka е използван в лечебни заведения за подпомагане заздравяването на рани, тъй като е установено, че ефективно унищожава микробите и спомага за регенерацията на тъканите. Добре е да имате предвид, че в лечебни заведения се следи стерилността на меда и трябва да внимавате, ако опитвате да го прилагате в домашни условия.

Да успокоим възпалено гърло

Имате настинка? Опитайте с лъжица мед: най-старото лекарство за възпалено гърло. Добавете в  сок от джинджифил и лимон, когато ви поразява вирус и пресечете болестта още в зародиш.

Медът също потиска симптоми на кашлица. Изследванията показват, че е толкова ефективен, колкото и декстрометорфанът, често срещана съставка в лекарствата за кашлица без рецепта.

А съществуват ли някакви рискове?

В допълнение към благоприятните пребиотици и хранителни вещества, суровият мед може да съдържа вредни бактерии като Clostridium botulinum. Те съществуват в човешкия организъм винаги, но в завишени норми са особено опасни за бебетата. Суровият мед никога не трябва да се дава на бебе на възраст под една година.

Познавайки не само тези, но и много други качества на пчелния мед, ние го избрахме като една от четирите натурални съставки в напитка „ДАР“ от Гарабитов. Комбинацията от джинджифил, чесън и ябълков оцет разширява спектъра на полезни действия и доказва, че за здравето си можем да разчитаме на грижа от природата всеки ден.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694