Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Излишните килограми – Знак, че е нужна промяна

Да имаш стройно и красиво тяло, което да ти дава самочувствие, е хубаво. Но в забързаното ни и изнервено време това става все по-трудно постижимо. Храним се с все по-некачествена храна, поемаме добавки, които натоварват организма ни и все по-рядко ни остава време за физически упражнения и движение. В резултат, затлъстяването се превръща в глобален проблем, който по естествен път води след себе си и здравословен.

Има една мисъл на прочутия древногръцки лечител Хипократ, свързана с наднорменото тегло. „Бащата на медицината“ казва, че „пълнотата е не само сама по себе си болест, но и предшественик на други“. Култът към атлетичното тяло на древните елини е известен. Но всъщност, в историята на света наднорменото тегло невинаги е било признак за наличието на проблем.

Преди и сега

Една от основните задачи пред човека през всичките векове на неговото развитие, е била да успее да си осигури достатъчна прехрана. За съвременния европеец това вероятно би прозвучало странно, защото днес почти във всяка точка на континента е достатъчно просто да влезеш в най-близкия магазин, за да откриеш разнообразие от хранителни продукти. Но това невинаги е било така. Гладът е съпътствал човечеството почти през цялата му история. В дълбоката древност богините, символизиращи плодородието, често са изобразявани с наднормено тегло. През Средновековието пълнотата е била сигурен знак, че човекът е заможен и солиден. Т.е. наднорменото тегло е един от първите признаци за наличието на висок социален статус. Разбира се, това било повод и за негативно отношение. В комедиите пълният човек е като правило отрицателен герой.

Развитието на съвременната наука донесе огромно количество информация за процесите, които протичат в организма ни и начините да се справяме с много от предизвикателствата. И се доказа, че храната и начинът, по който я приемаме, влияят пряко и косвено върху нашето здраве.

Най-общо казано, храната е средството, с което набавяме на тялото си достатъчно количество енергия, за да съществуваме. А за да се чувстваме добре, е необходимо да поемаме толкова енергия, колкото и изрaзходваме. Но ако дълго време поемаме прекомерно много енергия, в тялото ни започва натруване на мастна тъкан, което води до нарушение на енергийния баланс. И неусетно килограмите започват да се натрупват и да се отразяват негативно върху качеството ни на живот. Но и върху психиката ни. Защото излишното тегло е предпоставка за появата на депресии, социална изолация и липса на добра самооценка. А е известно, че всичко това ни прави по-малко ефективни в работата и разбива социалния ни живот.

Как да се променим?

Живеем във време, в което се приема, че за всеки проблем има хапче, което да го реши. Много хора започват да приемат лекарства или добавки, на които разчитат да коригират теглото им. Но скоро с учудване разбират, че дори и да има временен ефект, не след дълго килограмите започват да се връщат, дори с по-голяма интензивност.

Всъщност, телесното тегло е резултат от различни фактори, които не засягат само храненето, а и психиката ни. Заслужилият треньор и известен лечител Иван Гарабитов нерядко говори за 5 принципа, които могат да ни поддържат здрави и жизнени: дишането, позитивното мислене, правилният прием на вода, храненето и спорта. Той е разработил специални и уникални методики, които през годините помогнаха на хиляди хора да възвърнат здравето си, стройното си тяло и дори да се почувстват значително подмладени. При това без да замърсяват организма си с химия и без странични негативни ефекти.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694