Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Киселият приятел

lemon-2409365_1280.jpg

Най-често го използваме, за да овкусим чая си през зимата, а през лятото го употребяваме разреден с вода и подсладен като лимонада. С негова помощ правим на децата смешни физиономии, понеже е кисел на вкус. Но лимонът е познат на човечеството и в друга светлина, при това много отдавна. Този плод е използван активно и за лечебни цели и подобряване на общото състояние.

Назад във времето

Казват, че ароматният жълт плод произхожда от планинските части в подножието на Хималаите в Индия. Но лимонът е познат от хилядолетия и в Китай. В древността в  Източна Азия лимоните се използват като антисептично средство и антидот на редица отрови. Предполага се, че названието на плода идва от малайската дума „лемо”. В Индия го наричат „ниму”, а в древен Китай е „лимунг”, което означава „полезен за майките”.

Древните бързо установяват, че лимоните носят конкретни ползи за организма и ги използват активно за лечението на много заболявания. Прочутият лечител Авицена предписва лимоновия сок като полезен за сърцето. Нещо, което е известно и днес. Препоръчва го също така за бременни жени за подобряване на храносмилането и срещу гадене. Други лечители лекуват с негова помощ глисти.

Древните гърци харесват аромата на плода и го правят неизменна част от брачния ритуал.

В Европа лимоните навлизат доста по-късно. Познати са още от I век в Римската империя. Но в началото не са култивирани, нито се отглеждат масово, заради киселия им вкус. Смятани са по-скоро за нещо екзотично. Култивирането на жълтите плодове започва много след това – през ХV век в Генуа. След това чрез експедициите на Христофор Колумб лимонът достига и до Америка.

Ползите от лимона

Лимоните съдържат редица полезни съставки, които могат да повлияят добре на здравето ни. Той е много богат на витамини и най-вече на Витамин С, който е нашата естествена имунна защита. Особено когато се отнася до грипните състояния. Не случайно още от детството си знаем, че когато имаме грип или настинка, е добре да пием много чай с мед и лимон. Този витамин се съдържа както във вътрешността на цитрусовия плод, така и в кората му.

Друго полезно свойство на лимоните е, че подобряват храносмилането, тъй като съдържат фибри. Също така имат редица съставки, които предпазват от ракови заболявания. Лимоновият сок е много полезен и за предотвратяване на появата на бъбречни камъни, защото увеличава обема на урината. Изследвания на американски учени доказват, че лимоните влияят положително върху камъните в бъбреците заради образуването на уринарен цитрат, който предотвратява появата на кристали. Друго полезно свойство на лимона е, че предпазва от високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови смущения, както и проблеми по кожата. Интересно е, че лимоните са полезни и за зъбите и венците. Лимоновият сок е добро средство срещу подагра и още редица болести.

Отслабване с помощта на лимони?

През последните години стана много популярен методът за детоксикация на организма чрез лимонов сок, разреден в чаша топла вода. Особено се препоръчва пиенето на разредения сок да става на гладно. Тази комбинация подобрява по един естествен начин процесите на метаболизма в тялото, което пък води до намаляване и регулиране на телесното тегло.

Разбира се, лимонът присъства в рецептата на българския „гуру” в отслабването Иван Гарабитов. Заедно с определени дози от швейцарския палмов сироп „Мадал бал”, щипка лют червен пипер и вода, тази смес прави с тялото чудеса. Но, тъй като всеки организъм е индивидуален, е добре да се запише консултация за изготвянето на индивидуална програма за отслабване.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694