Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Какво да ядем през зимата?

Характерните за зимата ниски температури и значително по-кратко появяващата се дневна светлина неминуемо се отразяват върху ежедневието и организма ни. Колкото по-студено става, толкова повече се изостря апетита ни и ни се дояждат по-мазни и висококалорични храни. А това със сигурност води до замърсяване на организма. Освен това се движим много по-малко, търсейки топлината на дома или офиса. В резултат, обикновено след края на зимата установяваме, че сме качили някой и друг килограм върху теглото си.

Добре е да знаем, че през най-студения сезон настъпват известни промени в начините, по които функционира организмът ни. На първо място се променя обмяната на веществата. От друга страна тялото ни трябва да се справя с повече предизвикателства, като настинки, вирусни инфекции и др. Това подлага имунната ни система на по-високо натоварване и е редно да се опитаме да й помогнем чрез балансирано и правилно хранене.

Как да се храним през зимата?

За да поддържаме имунната си система в добро състояние, е добре да я снабдяваме с нужните ѝ витамини и минерали. Затова в менюто ни задължително трябва да присъстват колкото се може повече плодове и зеленчуци. Можем да ги консумираме сурови, но бихме могли и да ги ядем след топлинна обработка.

Ще бъде полезно, ако увеличим чесъна. Макар да го избягваме, заради силната му миризма, можем да намерим начин да го включим в храненето си. Чесънът е един от силните помощници на имунната ни система, а освен това пречиства организма.

Тъй като през зимата тялото ни се нуждае от допълнителна енергия, можем да си я набавим чрез ядките и семената. Независимо дали ще ги хапваме отделно или, например, като добавка към зимната ни салата, те ще помогнат на тялото ни да поддържа енергийния баланс. Освен това ядките съдържат и така нужния на имунната система цинк. Смята се също, че предпазват от настинки, вируси, сърдечно-съдови заболявания и др.

Специалистите съветват през студените месеци да се консумират и повече варени храни. Освен че спомагат за по-доброто храносмилане, те съдържат и редица полезни съставки. Най-добре е варивата да са от бобови култури: боб, леща, нахут и т.н.

Витамините

Тъй като зимата е сезонът с най-кратко появяващата се дневна светлина, наличието на витамин D в организма ни намалява значително. А това води до така често срещаните за този период на годината депресивни състояния. Но можем да подобрим настроението си, като набавяме витамин D чрез храната. Много добър вариант за това е консумацията на повече риба. В нея се съдържат и важни аминокиселини. Най-добре е рибата да бъде морска. Често се препоръчва да се ядат риба тон и сьомга.

Особено важно е да си набавяме витамин С. Това е едно от най-силните естествени оръжия на имунната ни система в борбата й с настинката и грипа. А е известно, че този витамин можем да си набавим от цитрусовите плодове, като лимони, портокали, мандарини и др. Така че един фреш от цитрусови плодове наистина ще бъде добре дошъл за имунната ни система.

Разбира се, не бива да забравяме, че през зимата тялото ни се нуждае от достатъчни количества течности. Дехидратацията може да забави процесите в организма, а това неминуемо отслабва имунната ни система.

Център Гарабитов

Ако теглото ви или общото състояние не ви позволяват да живеете пълноценно, винаги можете да се обърнете към Център Гарабитов. Програмите, създадени от заслужилия треньор и известен лечител Иван Гарабитов, са природосъобразни и в тях не се използват лекарства. Едно от мощните оръжия, които могат да ви помогнат да регулирате теглото си, да пречистите организма си и да подобрите тонуса, е изцяло натуралния швейцарски палмово-кленов сироп Малал бал.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694