Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Преди закуска или преди вечеря – кога е най-доброто време за тренировка

Живеем изключително динамично, графикът ни винаги е пълен със задачи, а времето за упражнения все по-трудно се намира. И докато се разкъсваме между кариерата, социалния живот и изкушението да изгледаме последния сезон на любимия си сериал, в един момент се оказва трудно да стигнем до тренировка, макар да знаем, че тя е жизненоважна за нашето здраве.

Все пак, когато сме наистина решени да се погрижим за своето тяло, успяваме да планираме времето си и да вмъкнем физическата активност между всички останали задължения. И говорейки за време, няма как да не споделим с вас какви са разликите между сутрешните и вечерните тренировки, за да прецените вие кой е най-подходящия момент за вас и вашите упражнения.

Когато тренираме сутрин

Повечето фитнес инструктори, треньори в различни дисциплини и йога гурута започват упражненията си още от сутринта. Ако следваме техния пример и стартираме деня си с тренировка, ние със сигурност ще се заредим с много енергия, ще наситим мозъка си с ендорфин и ще започнем с усещането, че сме се погрижили за себе си преди 9 сутринта, по начин, по който други хора няма да го направят през целия ден. И това определено се отразява супер на самочувствието! Освен това по този начин вечерта ви остава свободна за срещи с приятели, подготовка на вкусна вечеря и заслужен релакс.

Науката също подкрепя идеята за упражнения в сутрешните часове. Проучване разглежда как дамите реагират на храна, след като са минали през тренировка малко след събуждане. След 45 минути физическа активност, 80% от участничките споделят, че са значително по-малко изкушени от снимки на вкусна храна в сравнение с дни, в които не са тренирали, а това се дължи на факта, че с движение подпомагаме и детоксикацията на организма. Освен това всички жени отбелязват желанието си да продължават да се движат през целия ден, защото се чувстват енергизирани и много по-позитивни, а учените отбелязват, че именно по този начин, може да бъде забързан метаболизма, за да изгаря приетите калории през целия ден, тогава, когато ги консумираме, а не вечер, докато спим.

Други причини да се мотивираме сутрин? Някои проучванията сочат, че вечерната активност може да попречи на съня ви. Упражненията увеличават сърдечната честота и телесната температура, а това означава, че късните тренировки могат да ви заредят до степен, в която ви е трудно да се отпуснете, за да заспите.  Оказва се, че тренировка в часовете преди 9 сутринта ви осигурява много по-качествен сън.

И още един аргумент, който прави сутрешната тренировка още по-примамлива: упражненията на празен стомах са по-ефективни в изгарянето на мазнини. Сутрин можете да изгорите до 20%  повече телесна мазнина, когато тренирате на гладно. Разбира се, това е възможно единствено сутрин, не е добре да се опитваме да гладуваме цял ден в желанието си да постигнем този ефект вечер. Напротив, гладувайки през деня правим вечерната тренировка по-малко смислена, защото не сме задействали метаболизма си и не сме се заредили с достатъчно енергия, съответно, не успяваме да се „раздадем на макс“.

В случай че сме по-активни следобед или вечер

И докато изглежда, че сутрешните часове са супер за трениращите активно, вариантът да планираме упражненията си следобед или вечер също има своите доказани предимства и това, че ще поспим малко повече сутринта не е единственото.

Проучване доказва, че телата ни достигат върховата си форма между 14 ч. и 18 ч., когато температурата ни е най-висока и това подпомага мускулната дейност, мобилизацията на силите ни, ензимната активност и издръжливостта.  Ако успеем да организираме ангажиментите си така, че да тренираме в този прозорец, можем да разчитаме, че тялото ни е готово и тренировката ще бъде наистина смислена.

Освен това, кинетиката на вдишания кислород е по-бърза през нощта, което означава, че вечер използвате ресурсите на тялото си значително по-бавно и ефективно, отколкото сутрин, защото тогава загрявката трябва да бъде много добра и заема голяма част от времето, с което разполагаме.

Следобед и вечер се намалява и  времето за реакция, което е важно за упражнения като високо интензивно интервално обучение (HIIT) или за работа за бързина на бягащата пътечка. Късният следобед е и времето, когато сърдечната честота и кръвното ни налягане са най-ниски и така редуцираме риска от травми, като същевременно подобряваме ефективността.

И докато някои проучвания сочат, че късната тренировка може да наруши съня , други са открили, че тези, които са избрали силовата тренировка вечер, са имали по-добър сън и са спали по-дълго от тези, които са направили същата тренировка сутрин.

Е, кой вариант да изберем?

Както виждате, мнението на експертите е изключително противоречиво, за това нашият съвет е да се доверите на тялото си и да вмъкнете тренировките в графика си, независимо кога. Това, което прави упражненията безценни за здравето ни е фактът, че така подсилваме очистителните процеси в организма и му помагаме да изхвърли ненужните токсини. За да постигнем максимални резултати в тази посока, ние комбинираме по-леките версии на „Усещане за подмладяване“ с режим от упражнения. Когато сме решили да влезем във форма е добре да открием кой тип активности са най-подходящи за нас и да опитваме да ги правим в една и съща част на деня, за да спестим на тялото си стреса от адаптацията и да му дадем свобода да развие потенциала си.

Ние в център Гарабитов сме отдадени на йога практиките и по този начин успяваме да открием баланс между грижата за ума, духа и тялото, за да постигнем хармоничен и пълноценен начин на живот. А вие, как поддържате добрата си кондиция?

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694