Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Лечение чрез вибрации - Част 1

Наскоро основателят на Център Гарабитов г-н Иван Гарабитов отпразнува своя 75-годишен юбилей. Заслужилият треньор по борба и автор на уникалната система за здравословно отслабване, която помогна на хиляди хора да променят живота си без гладуване и лекарства, използва различни методи за поддържане на завидната си форма. Един от тях е вибротерапията. Макар и да не е така позната на широката публика, терапията чрез вибрации се използва от елитни медицински центрове и има интересна история.

Идеята

В началото на ХIХ в. шведът Пер Хенрик Линг е принуден да пътува из различни европейски страни, за да търси препитание като преподавател. Материалните лишения разклащат здравето му и започва да страда от ревматизъм. Но междувременно Линг започва да се занимава активно с гимнастика и фехтовка. И не след дълго открива, че физическите упражнения се отразяват много добре върху здравословното му състояние и дори се възстановява напълно. След като се завръща в Швеция, той учи медицина и разработва собствена система за лечебна гимнастика. Идеята, че чрез системно напрягане на мускулатурата могат да се отстранят много от здравословните проблеми, в началото не среща особен ентусиазъм в медицинските среди. Но малко след това, в средата на ХIХ в. друг швед – Густав Цандер, взема системата под внимание и създава специални апарати, които да стимулират изкуствено мускулатурата.

Първи опити

През 1865 г. Цандер създава собствен институт за лечебна гимнастика, който за времето си се радва на огромна популярност. Шведският специалист използва изобретени от него апарати, които имат задачата да стимулират механично мускулите на различни части на тялото, като при това в някои от случаите не се налага да се прилага физическа активност. Целта на тези стимулации е да се регулира правилно съпротивлението на мускулатурата. Апаратите на шведа служат и като силомери. Особени успехи Цандер постига при работа с изкривявания на гръбначния стълб.

Работата на Густав Цандер не остава незабелязана и скоро подобни апарати започват да се използват в различни страни на Европа и в САЩ. В края на ХIХ в. вибрационната стимулация, създадена от шведския изобретател, започва да използва и американецът Джон Харви Келог. Той е известен най-вече като създател /заедно с брат си Уил/ на фъстъченото масло и корнфлейкса. Както и с някои свои, меко казано странни теории и практики, които прилага в своя медицински център „Батъл Крийк“ в Мичиган. Въпреки това клиниката на Келог е също много популярна и посещавана от редица световни знаменитости, сред които президентът на САЩ Уилям Тафт, актрисата Сара Бернар, Джордж Бърнард Шоу и др. Смята се, че ексцентричният доктор помага за успехите на легендарния плувец, а по-късно и холивудска звезда Джони Вайсмюлер.

Развитие на вибрационната терапия

В края на 80-те години на ХIХ в. американският лекар и изследовател Джоузеф Мортимър Гранвил изобретява електрически уред, чиято цел е да облекчава болки в костите и мускулите. Гранвил нарича уреда си „percusser“, но скоро масажорът става по-известен като „Гранвилов чук“. Уредът се продава добре и сред лекарите започва да се използва като вагинална стимулация при лечението на хистерии и функционални разстройства при жените. Самият изобретател се разграничава от тази употреба, но вече е твърде късно.

Все пак през ХХ в. учените не само не изоставят идеята за ползите от вибрациите за възстановяването на човешкото тяло, но се провеждат сериозни изследвания и самите уреди се усъвършенстват. Нещо повече. Терапиите чрез вибрации се използват активно за възстановяването на космонавтите, завърнали се от полет.

Следва продължение...

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694