Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Музиката и отслабването

В съвременния свят музиката ни съпътства почти навсякъде. Понякога е просто фон, който дори не забелязваме, а друг път се натрапва доста по-агресивно. Музика звучи по телевизията, по радиото, което слушаме докато шофираме, в градския транспорт, в магазина, от който пазаруваме, в заведението, в което се храним или пием кафе.

А влияе ли музиката, която слушаме, върху психиката ни? И възможно ли е да се отрази върху опитите ни да намалим теглото си?

Влияе ли ни музиката?

Едва ли имаме съмнение, че музиката влияе върху емоционалното ни състояние. Когато слушаме музиката, която ни допада, това повишава настроението ни и ни зарежда с ендорфини, известни като „хормон на щастието“. А щом сме заредени с позитивни емоции, това неминуемо се отразява добре и върху начина ни на работа, отношенията ни с хората около нас и изобщо върху нагласата ни за света и нашето място в него. Вече сме писали за това как позитивното мислене влияе върху здравето ни. А възможно ли е психиката ни да се влияе и от силата на звука, който възприемаме?

Статия в изданието medicalnewstoday.com разказва за интересно изследване на учени от бизнес колежа в Тампа, Флорида, публикувано през 2019 г. Специалистите избират кафене в Стокхолм, Швеция и наблюдават поведението на хората, докато се пуска музика с различни децибели /между 55 и 70/. Резултатите показват, че при по-тихия вариант 10 на сто от клиентите избират по-здравословна храна. Това насърчава учените да направят следващо проучване, този път със студенти. На участниците е предложено за закуска да избират между плодова салата и шоколадов кейк. Оказва се, че 44% от участниците, които са принудени да слушат музика по-силно, избират кейка, докато това правят едва 10 на сто от студентите, които слушат по-тихи и спокойни музикални произведения. Има и трета група, която работи без музикален фон. Интересното е, че половината от нея избира нездравословната храна.

Можем ли да отслабнем с музика?

В интернет пространството могат да бъдат открити немалко предложения за музика, с чиято помощ ще отслабнем. Както и различни медитации, които обещават да стопим килограми с помощта на определен музикален фон.

Също е научно доказано, че дадени музикални стилове, като хеви метъл и други, могат да ни направят по-агресивни и обратното – че по-нежната музика /и най-вече класическата/ действа успокояващо и води до по-уравновесено поведение.

Но в крайна сметка, възможно ли е да намалим теглото си като използваме музиката като свое оръжие?

Нека си представим ситуация, при която не променяме нищо в начина си на живот и на хранене, продължаваме да ядем каквото ни попадне в големи количества, не се движим и разчитаме да отслабнем само като сложим слушалки на ушите си и слушаме приятна музика. Нека не се заблуждаваме - едва ли ще можем да разчитаме на забележителни резултати.

Друг е въпросът, ако използваме музиката като възможност за допълнителна мотивация и възможност да се настроим позитивно към битката си с излишните килограми. В съвкупност с другите действия, които предприемаме в тази насока, музиката може да се окаже полезен помощник. А не ще и дума, че всяка помощ е добре дошла.

Разбира се, ако искаме да постигнем реални и видими резултати и да намалим килограмите трайно, е най-добре да се доверим на проверен във времето вариант, какъвто безспорно е системата, създадена от заслужилия треньор и лечител Иван Гарабитов. Защо да експериментираме със себе си, когато има нещо, което доказано работи?

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694