Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Пролетната ни трапеза

Ето че идва краят на зимата и лъчите на пролетното слънце все повече започват да си пробиват път. Промените, които настъпват в природата, неминуемо се отразяват и върху човешкия оргнизъм. Тъй като през зимата се движим значително по-малко, отколкото през топлите месеци, е нормално да са се натрупали повечко мазнини. Същевременно традиционно през зимата намалява и възможността ни да си доставим необходимите количества витамини. Всичко това води до състояния на умора и отпуснатост. А не на последно място и до покачване на телесното ни тегло. Но пролетта е сезонът, в който с правилно и разумно хранене, повече движение и оптимизъм, можем да възстановим тялото си след зимата.

Какво да ядем?

Азбучна истина е, че най-доброто хранене е разнообразното. В днешно време има огромен избор от местни и вносни хранителни продукти, така че имаме възможност да си съставим доста богато, интересно и полезно пролетно меню.

Най-важното през пролетта е да намалим значително мазнините и да се концентрираме върху храните, които ни дават повече витамини. А най-добрият начин за това е да ограничим месните произведения, като започнем да консумираме повече плодове и зеленчуци. Във всеки плод или зеленчук се съдържат големи количества витамини, както и други полезни за организма ни съставки.

Както знаем, природата е най-добрият лечител. Затова не е лошо да обърнем внимание с какво ни дарява земята през всеки един от сезоните. И тъй като говорим за пролетното меню, нека си припомним, че това е времето на зелените храни – салати, коприва, лапад, артишок и др. Нека се спрем накратко на ползите от тях.

Зелените храни

В древността използвали копривата срещу артрит и болки в кръста. Днес е известно, че растението с парещите листа съдържа голямо разнообразие от полезни вещества. Едни от тях са витамините. В копривата има витамин А, С, К, Е и на практика цялата гама от разновидностите на витамин В. Съдържа и редица минерали, като калций, фосфор, желязо, магнезий и др.

Лападът е друг зелен и много полезен продукт. Лечебните му свойства са познати също от стари времена. Използвали го срещу анемия, проблеми с черния дроб и др. Но лападът има и още едно полезно свойство – подпомага регулирането на храносмилателната система, като не позволява натрупването на излишни килограми.

През последните години артишокът /който е със средиземноморски произход/ започна да присъства все по-често и на българската трапеза. Мнозина смятат, че това е зеленчук, но всъщност е разновидност на магарешкия бодил. Ползите от това растение са няколко. Най-вече с негова помощ можем да пречистим организма си от високия холестерол. Освен това може да намали високото кръвно налягане и нивата на кръвната захар и да помогне за по-доброто функциониране на черния дроб.

Заслужилият треньор и специалист по здравословно отслабване Иван Гарабитов неведнъж говори за необходимостта от правилно хранене. Според специалиста най-добрият начин да приемаме храна е това да става по няколко пъти на ден, в умерени дози, без да преяждаме. Не бива да пропускаме също и факта, че не е добре да пием вода по време на хранене. Това трябва да става 45-50 минути преди или след ядене.

Още една възможност да прочистим организма си след зимата е швейцарският палмово-кленов сироп Мадал бал. Това е натурален продукт, който има редица ползи за тялото ни и е могъщо средство за премахване на натрупаните токсини.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694