Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Стресът – неприятел, който ни пречи

Връзката между психиката ни, емоциите и тялото е обект на изследвания от хилядолетия. Още древните лечители обръщат внимание на това, че тялото и душата са свързани в неразривна цялост. Прочутият Хипократ забелязва, че за всяка болест има друга причина. „Ако човек иска да бъде здрав, то първо трябва да бъде попитан дали е готов да се отърве от причините за болестта. И едва тогава може да му се помогне” - гласи един от известните постулати на древния лекар. Макар през вековете отношението към връзката между видимото и невидимото у човека да предизвиква много спорове, днес става ясно все по-категорично, че всичко е неразривно свързано.

Стресът и болестите

Животът стана все по-забързан, а задачите ни се множат. Иска ни се да успеем да свършим токова много неща, но имаме все по-малко възможности за пълноценна почивка. Недоспиване, неправилно хранене, напрежения в работата или на улицата… Всичко това води до стрес за организма ни. И не е учудващо, че в някакъв момент тялото ни реагира. Разбира се, стресовите ситуации са част от живота ни. Но когато станат ежедневие, тялото ни е подложено на натиск, който го държи в постоянно напрежение. В такъв случай появата на болестни състояния е просто въпрос на време.

Влиянието на стреса върху физическото ни състояние се изследва активно от елитни световни учени. И колкото по-задълбочени са изследванията, толкова повече става ясно, че връзката между психиката, емоциите и телата ни е абсолютно доказана. А влиянието на стреса се отразява по най-различни начини, включително и върху теглото ни.

Как да се предпазим?

Има редица възможности за справяне със стреса, познати още от стари времена. Една от тях е практикуването на древната източна практика на медитацията. Макар на мнозина това да се струва доста екзотично занимание, резултатите от нея са впечатляващи.

Друго силно оръжие в ръцете ни може да бъде промяната на цялостната ни нагласа към живота. Доказано е, че позитивното мислене ни дава повече сили и се отразява и на физическо ниво. За някои положителното отношение към света е дар от Бога, но за други това е умение, което трябва упорито да се възпитава. Всъщност, не е толкова трудно. Просто е достатъчно да помислим за нещо, което обичаме и което ни прави щастливи. И само след броени мигове можем да усетим, че житейската или професионална напрегната ситуация, в която сме попаднали, не е чак толкова страшна и нерешима.

Разбира се, за да успеем да се преборим със стреса, е нужно да променим цялостно начина си на живот. Да започнем да обръщаме нужното внимание на храненето, справянето с вредните навици и осигуряването на пълноценна почивка. Да бъдем повече време сред природата и да започнем да се радваме на малките неща, които имаме или срещаме по пътя си.

Но най-важната стъпка към това да се чувстваме по-добре е да вземем вътрешното решение, че трябва да го направим. Оттам нататък ще се отворят възможности и идеи как да се случи това. Както казва духовният учител Шри Чинмой: "Падането не е провал. Провал е желанието да останеш да живееш там, където си паднал.”

И понеже е декември, в края на месеца има прекрасни празници. Те винаги са възможност за радостни емоции и очаквана почивка. А ако искате и реална помощ, за да се промените, можете да се обърнете към създателя на Център „Гарабитов” г-н Иван Гарабитов. Създадената от него система вече помогна на хиляди хора.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694