Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Витамини и имунитет

Едва ли има нужда да се говори за ползите от силната имунна система. Особено след като ни връхлетя пандемията от Ковид-19. Сега стана особено ясно, че това е защитата, която може буквално да ни спаси живота.

За да бъде достатъчно ефективна нашата защитна система, имаме нужда от различни компоненти. Едни от важните са витамините. Разбира се, можем да си ги набавим в концентрирана форма от аптеките, но все пак най-добрият вариант е да ги получим чрез храната, която консумираме.

Витамин С

Няма съмнение, че този витамин е най-често спряганият по отношение на имунната ни защита. И това не е случайно. Аскорбиновата киселина подсилва клетъчния ни имунитет като пази клетките от различните атакуващи радикали и дава допълнителен тонус.

Витамин С се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове. Особено много има в лимоните и портокалите, но също и в грейпфрута и мандарините. Поради това, че цитрусовите плодове са подходящи за прием под формата на сокове, чрез тях този витамин се абсорбира много бързо. Но добри количества витамин С можем да си набавим и чрез консумацията на ягоди. А вероятно е малко известно, че много богат на този витамин е плодът гуава.

Витамин А

Преди всичко е от значение за кожата и лигавиците. Като подпомага по-бързото възстановяване на лигавицата, витамин А съдейства активно и за цялостното функциониране на имунната ни система.

За да имаме в организма си достатъчни количества витамин А, трябва по-често да похапваме моркови и спанак. Есента е много подходящ сезон, защото тиквата съдържа също много витамин А.

Освен това витамин А можем да си осигурим и чрез приема на мляко и млечни продукти, както и от рибата. Може да се набави и чрез салатата айсберг.

Витамин D

Всъщност, това не е точно витамин, а хормон, който получаваме чрез излагане на слънчеви лъчи. Витамин D е особено полезен за бременните жени и малките деца, защото има важна роля в подсилването на костната система и зъбите. Но този хормон е нужен и през последващите етапи от живота ни, защото активира защитните рецептори на имунната ни система.

За разлика от другите витамини, D се съдържа в по-малко храни. Има го в мазните риби, като скумрията и сьомгата, а също и в гъбите. Можем да си го набавим и като консумираме яйчен жълтък и черен дроб.

Безспорно, за да имаме добре функционираща имунна система е добре храненето ни да е балансирано и разнообразно. Също така много помагат и заниманията със спорт, чистият въздух и изобщо движението. Неща, за които заслужилият треньор и известен лечител Иван Гарабитов говори нееднократно. Също така той споделя изключително ефективна рецепта за мощно подсилване на имунитета, която съдържа 5 съставки: мед, лимон, ябълков оцет, джинджифил и чесън.

Но има и едно, също напълно естествено средство, което може да направи нашата защита още по-ефикасна – швейцарският палмово-кленов сироп Мадал бал. Много хора по целия свят вече са чували, че това е невероятно средство за топене на излишните килограми и за тонус. Немалко български и световни музикални и кинозвезди споделят в медиите, че поддържат формата си с помощта на сиропа.

Но Мадал бал е и отличен начин да се укрепи имунната система, защото съдържа и други особено важни съставки, като цинк, калий, калций, желязо, манган и др. Да отслабнеш, като едновременно подсилиш и имунитета си, е прекрасна възможност за всеки от нас!

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694