Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Здрав сън – здраво тяло

„Сънят е златната верига, която привързва телата ни към здравето“ е казал английският драматург Томас Декър и аналогията му съвсем не е случайна. Сънят играе ключова роля за доброто ни физическо и ментално състояние. Начинът, по който се чувстваме когато сме будни, е пряко свързан с това колко ефективно сме спали. Но защо това е така?

Науката все още няма точно обяснение на всички процеси, които протичат докато спим, но е доказано, че когато сме в Страната на сънищата:

 • Нашето тяло пести енергия;
 • Мозъкът ни обработва постъпилата през деня информация и я реорганизира, за да формира спомените ни;
 • Произвеждат се хормони, които подпомагат изграждането и възстановяването на мускулите и тъканите, подобряват имунната ни система и ни помагат да разграждаме мазнините, които организмът ни да използва като гориво, вместо да ги натрупва.

Garabitov_healthy sleep_2_sm.jpg

Казано простичко, това е времето, в което „презареждаме батериите си“ и ако енергията, която получаваме е недостатъчна, негативните резултати се проявяват почти мигновено под формата на липса на концентрация, занижена бдителност, забавени реакции, неефективност при решаването на проблеми и лоша координация.

Липсата на сън може да засегне нервната ни система и особено много влияе на дишането, сърдечния ритъм и храносмилането, а това ни кара да се чувстваме изтощени и раздразнителни.

Колко сън ни е нужен?

Оптималното количество сън за всеки човек е различно и е в пряка зависимост от възрастта, но препоръчителните средни стойности за едно денонощие са:  

 • Новородени – 17 часа
 • Бебета (4-11 месеца) – 12-15 часа
 • Деца (1-2 години) – 11-14 часа
 • Деца в предучилищна възраст (3-5) – между 10-13 часа
 • Ученици в малките класове (6-13) – 9-11 часа
 • Тийнейджъри (14-17) – 8-10 часа
 • Младежи (18-25) и възрастни (26-64) – 7-9 часа
 • Зряла възраст (65+) – 7-8 часа

За да бъдем здрави и в добро настроение обаче, не е достатъчно просто да спим определен брой часове. От огромно значение е сънят ни да бъде качествен и ефективен, т.е. да сме спали дълбоко достатъчно дълго време.

Фази на съня

Всяка нощ преминаваме през няколко цикъла на съня, състоящи се от пет различни фази - от лек до дълбок в рамките на 90-120 минути, като всеки стадий трае различно време.

През началния етап спим кратко и лесно можем да се събудим. Характеризира се с внезапни потрепвания и конвулсии при заспиване.

При състоянието на средно дълбок сън мозъчните вълни намаляват и тялото ни се подготвя да навлезе във фазата на дълбокия сън, докато сърдечният ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

По време на третия стадий заспиваме дълбоко и се приготвяме за най-възстановителния етап от сънния цикъл. Тъй като кръвното ни налягане пада, дишането се забавя, а мускулите ни са в пълен покой, тялото ни има възможност да премине през процес на оздравяване.

В четвъртата фаза навлизаме в най-дълбокия сън, когато снабдяването с кръв на  мускулите се повишава и се стимулира растежът и регенерирането на тъканите. Дълбокият сън подпомага имунната система и е крайно необходим, за да се чувстваме енергични и отпочинали на следващия ден.

В последния стадий си набавяме енергия, сънуваме сънища, очите правят резки движения, а мускулите ни не функционират. Именно в тази фаза мозъкът запазва информация в дълготрайната ни памет. 

Съвети за по-добър сън

 • Опитайте се да си изградите режим – определете си час за лягане. Препоръчително е да го съобразите с дневния си график, за да разполагате с поне седем часа време за нощна почивка.
 • Затъмнете спалнята си – със смяната на деня и нощта сме привикнали да реагираме на промяната в количеството светлина и намаляването на осветлението автоматично ни приканва да се предадем на съня.
 • Регулирайте температурата – прохладният въздух в стаята (между 20-23 гардуса) спомага за спадането на телесната ни температура, а това на свой ред предизвиква сънливост.
 • Оставете на страна телефона, лаптопа или таблета и изключете телевизора поне два часа преди да си легнете, за да може мозъкът ви да се настрои на вълна за сън.
 • Премахнете безпокойството – освободете се от стреса с хубава книга, нежна музика или йога

Garabitov_healthy sleep_1_sm.jpg

 

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694