Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Диетата - убиец и спасител

През 1863 г. в Англия излиза книга, която бързо става изключително популярна. Или ако използваме днешните понятия, се превръща в бестселър. Продадена е в рекордните за времето си около 100 000 броя, като се разпространява успешно и в Съединените щати. Нейният автор е Уилям Бантинг. Семейството му управлява погребална агенция, която обслужва кралския двор. В книгата си Бантинг описва своя личен опит и именно това привлича многобройните читатели. Но погребалният агент не се прочува с работата си. С помощта на д-р Уилям Харви Бантинг успява да свали над 20 килограма от теглото си с нисковъглехидратно хранене. Бантинг остава в историята като автор на първата книга, посветена на диетите.

Царско гладуване

Първият документиран случай на опит за отслабване отново ни отвежда в Англия, но през ХI в. След успешните си походи владетелят Уилям I Завоевателя напълнява страшно много. Френският крал го подиграва, че прилича на „бременна жена”, но по-лошото е, че английският монарх не може да възседне коня си. И кралят „разработва” собствена диета – за известно време спира храната и я заменя само с вино и спиртни напитки.

Има и други случаи, в които европейски короновани глави правят, макар и плахи опити, да пазят диета. Заради лошо храносмилане, лекарите препоръчват на френския крал Людовик ХIV да спира месото за по няколко дни, докато се възстанови. А може би една от първите дами, която започва да се стреми да поддържа фигурата си, е Мария Медичи. Френската кралица се храни много премерено и основно с плодове.

Стремежът да изглеждаш модерно понякога има и своите крайности и куриози. По време на Викторианската епоха през ХVIII в. възниква модата дамите да имат неестествено тънка талия. Но вталяването не става чрез ограничаване на храненето, а започва ерата на корсетите. Някои от дамите толкова желаят да изглеждат привлекателни, че има немалко случаи на припадъци, а дори и на счупени ребра.

Здраве и суета

Безспорно, големят бум на диетите е през ХХ в. Напредъкът на медицината и биологията дават много по-обширна информация за човешкия организъм и това как определени храни влияят върху здравето ни. Но това е и векът, в който стройното тяло започва да се цени високо. А стремежът да си привлекателен винаги поражда и немалка доза суета. За съжаление, не са малко случаите, при които хора се разболяват и дори умират, заради непремерено гладуване.

Самите диети също търпят огромно развитие. Появява се дори отделна наука за храненето – диетология. А опитите да се състави здравословен хранителен режим, в зависимост от състоянието на отделния човек, с годините започват да носят все повече успехи.

ХХI в. е ера на комуникациите. Век, в който всеки може да разпространи както верни, така и неверни неща, които не само не помагат, но могат и да навредят. Днес из пространството се въртят толкова много рецепти за най-различни диети, че човек да се обърка. Логично, немалка част от въпросните „рецепти” не носят резултат. Или желаното отслабване не се получава, или се случва т.нар. „йо йо” ефект, при който килограмите се връщат скоро и дори се добавят.

Наричат основателя на Център „Гарабитов” Иван Гарабитов „българският гуру в отслабването”. И това не е случайно, тъй като разработеният от него метод през годините помага на много хора и резултатите, които постига, са удивителни. При това отслабването по методиката на Иван Гарабитов е трайно и здравословно.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694