Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Ползите от киселото мляко

Вече не са малко хората, които започват да се стремят към по-здравословен начин на живот и да обръщат по-сериозно внимание на храната, която консумират. В стремежа си да набавим полезни съставки за организма си, нерядко търсим онова, което днес наричаме „супер храни“ или отправяме поглед към екзотични рецепти, за които сме чували, че носят полза. А се оказва, че понякога не е нужно да търсим възможности твърде далеч, защото имаме родни продукти, които имат великолепни свойства. Какъвто е случаят с киселото мляко. Защото освен вкусно, то е и полезно.

Какво представлява?

Това е продукт, който се получава чрез млечнокисела ферментация в млякото. В процеса участват два микроорганизма /бактерии/ - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Това са полезни микроорганизми или пробиотици. За наша гордост трябва да отбележим, че Lactobacillus bulgaricus е открит през 1905 г. от българския специалист д-р Стамен Григоров.

Двете живи бактерии, които участват във ферментацията на млякото, придават на продукта леко кисел вкус. Киселото мляко се произвежда най-вече в страните от Балканския полуостров, като на други места е известно като йогурт.

Какви са ползите от киселото мляко?

Отдавна е известно, че киселото мляко се препоръчва при хранителни натравяния. Това е така заради наличието на двете полезни бактерии. Те дават на киселото мляко способността да регулира чревната микрофлора и да поддържа баланса в храносмилателната система на човека. Полезните бактерии препятстват проникването на вредни бактерии и токсини. Киселото мляко спомага за подобряването на състоянието при диария и запек, газове и раздразнени черва.

Киселото мляко е богато на калций, както и на витамините К2, B12 и D. Съдържа и магнезий, калий, фосфор и др. Наличието на големи количества калций го прави отличен начин за укрепване на костната система. Също така киселото мляко е добро за предпазване на щитовидната жлеза. Смята се, че е добър помощник и за поддържането на кръвното налягане в норма.

Но киселото мляко съдържа и протеини и въглехидрати, които са в отличен баланс, затова приемът на този продукт се препоръчва за възстановяване след тренировъчен процес.

Киселото мляко и отслабването

Този продукт е нискокалоричен. Освен това, както стана дума по-горе, подпомага добрата работа на стомашно-чревния тракт. Фактът, че с негова помощ храната се преработва от организма по-лесно, е сигурен индикатор, че няма да задържаме излишни калории.

Специалисти са на мнение, че ако тежката закуска бъде заменена от кисело мляко, това със сигурност ще бъде от полза за стопяването на излишното тегло. Всъщност, известни са немалко диети, в които киселото мляко е основна съставка и се приема като един от бързите начини за отслабване. Разбира се, да се разчита единствено на киселото мляко не е достатъчно. Трябва да обърнем внимание на цялостния си хранителен режим и физическата си активност.

А дали за отслабването е по-полезно киселото мляко с много ниска масленост? Проучвания показват, че ниската масленост не се отразява на теглото, а същевременно твърде активната преработка намалява полезните вещества, за които става дума.

Безспорно е, храненето е изключително важно за поддържането на добрата форма. Но да не забравяме, че процесът на намаляване на теглото е съвкупност от различни фактори. В Център Гарабитов можем да получим адекватна помощ и да стопим излишните килограми без усилия и без вреди за организма.  

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694