Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Защо с годините отслабваме по-трудно?

Когато си на 20 и забележиш, че дрехите ти отесняват, свалянето на килограми не е чак толкова трудна задача. Няколко дни активно във фитнеса, няколко поредни сутрешни кроса, няколко дни намаляване на храната и спиране на алкохола и кантарът забележимо тръгва надолу.

Но когато си над 40 или 45-годишна възраст, килограмите отказват да изчезнат толкова лесно и бързо. Въпреки изтощителните, включващи гладуване диети, на които се подлагаш. Хем постоянно си гладен като вълк, хем жестокият кантар неумолимо не иска да помръдне. И все не успяваш да влезеш в онази хубава дреха, която стои в гардероба и чака да бъде разходена...

Защо отслабването при жените става по-трудно?

Важно е да осъзнаем, че по-трудното отслабване с напредването на годините, се дължи на процесите, които настъпват в организма ни. При жените около 45-годишна възраст настъпва сериозна промяна в хормоните. Особено важен е хормонът естроген, чието производство с течение на времето започва да намалява, а организмът започва да изразходва своя натрупан от преди запас. Друг важен хормон, чието производство намалява, е прогестеронът. Поради това специалисти са на мнение, че след определена възраст дамите трябва да бъдат много внимателни по отношение на диетите. Особено когато са решили да се подложат на по-екстремни диети, с които се надяват да свалят килограмите по-бързо и по-рязко. Това би могло да бъде опасно, заради нарушаването на ендокринния баланс и в крайна сметка да докара тъкмо обратния ефект – рязко напълняване.

Какво може да се направи? На първо място да не се предприемат тежки диети, които да поставят организма в шокова ситуация. По-честото хранене на по-малки порции би се отразило добре. Както и употребата на храни, които намаляват холестерола. Разбира се, да се внимава с приема на мазнини, но не и да се изключват от храненето напълно, защото организмът има нужда от тях в дозирани количества. Доколкото е възможно да се намали стреса, който може да има негативно влияние върху здравето. И да не се забравя, че движението и умерените занимания със спорт винаги са прекрасен начин да се чувстваме добре и да поддържаме форма.

Кой хормон влияе върху теглото при мъжете?

Що се отнася до мъжете, там влияние върху теглото оказва хормонът тестостерон. Както естрогенът и прогестеронът при жените, така и тестостеронът с годините намалява. Този хормон, освен че подпомага изграждането на мускулатурата и ускоряването на метаболизма, не позволява натрупването на мазнини. Т.е. когато тестостеронът намалява, теглото се увеличава.

Как мъжете да поддържат добра форма? Едва ли ще е огромна изненада, ако изброим добре познатите неща. Разумното хранене, при което да се избягват мазни и особено пържени храни. Употребата на повече плодове и зеленчуци и бдителността по отношение на сладкишите. Добрият и пълноценен сън. Предпазването от стреса, заниманията със спорт и най-вече движението. По отношение на спорта, след 45-та година е добре да се внимава с натоварванията и да се спортува умерено, но редовно. Естествено, не бива да се забравя, че алкохолът е огромна предпоставка за появата на излишни килограми. Независимо дали става дума за слабоалкохолни напитки или т.нар. твърд алкохол.

Неслучайно създателят на уникалната българска методика за трайно и здравословно отслабване Иван Гарабитов обръща внимание на петте основни фактора, които влияят на здравето и формата ни: правилното хранене, правилното пиене на вода, правилното дишане, правилното спортуване и правилното мислене. Все пак човешкият организъм е сложна система, изградена както на физическо, така и на духовно ниво.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694